Posted in: Bevara väggar, Hantera köksrenovering, Laga mat, Material för badrumsrenovering, Olja, Rengöra snyggt & modernt

Tips vid renovering av kök

Köket är en samlingspunk i hemmet. Ett rum som bör vara både funktionellt och mysigt att vistas i. Köksinredning finns i många olika former för att passa just ditt boende. Detta bör du tänka på vid en köksrenovering.

Vilken typ av förvaring behövs i ditt kök?

Att renovera köket så att det blir snyggt är en självklarhet. De flesta har en bild av hur de vill att köket ska se ut. Allt från vilken färg det ska vara, vilken typ av bänkskiva och vilka beslag som ska sitta på dörrar och lådor. När det kommer till att planera för förvaring och arbetsytor är det inte lika lätt. Detta är något som man verkligen måste tänka sig in i. Hur mycket saker finns i köket, är det många stora köksmaskiner som måste få plats någonstans? Finns det ett separat skafferi eller ska lådor och skåp planeras för att även rymma matvaror? Finns ett vitrinskåp eller ska alla glas och tallrikar rymmas i köket?

En annan sak att tänka på är även om det är bäst att ha lådor eller skåp. I skåp är det lätt att saker hamnar “intryckt längst bak i skåpet”. Lådor är egentligen en bättre lösning för att slippa rota fram saker som blivit inskjutna längst bak, men här kommer vi in på en smakfråga. Många upplever det som rörigt med mycket lådor och beslag. Ha i åtanke att det finns lådor utan handtag som du istället trycker på för att de ska öppnas.

Arbetsytor och dess placering

Arbetsytor är A och O i ett kök. För att kunna laga mat krävs det plats att göra detta på. Det är inte bara en fråga om hur mycket arbetsyta som behövs, utan även vart i köket de placeras. Till exempel är det smidigt att ha bänkyta bredvid kylskåpet för att enkelt kunna plocka fram saker från kyl och frys och lägga direkt på arbetsbänken utan att behöva gå till en annan del av köket. Det kan även vara bekvämt att ha arbetsyta om vardera sida av spisen. Tillagar du flera olika saker är det perfekt att kunna ha det råa på ena sidan, för att sedan tillaga det och till sist flytta till andra sidan.

Välj hållbara material som är lätta att rengöra

Köket är ett våtutrymme och bör inredas som ett. Vill du inte ha kakel i ditt kök finns det andra alternativ. Något som är snyggt, och prisvärt är att sätta upp en glasskiva längst med väggen, åtminstone vid spisen och diskhon. Det kan vara genomskinligt glas för att bevara väggen, eller färgat glas, eller varför inte sätta upp någon vacker tapet bakom. Det kan lätt stänka när man lagar mat och finns inte skydd blir det snabbt fula fläckar på väggen som är svåra att få bort.

I ett kök kan det stänka alla möjliga saker som olja, tomatsås och hallon. Matvaror kan ge besvärliga fläckar om köket inte består av material som är lätta att rengöra. Visserligen är det snyggt och modernt med matta luckor, men de är desto svårare att rengöra och fettfläckar syns tydligt. Dividera därför vad som passar bäst hemma hos just dig utifrån era köksvanor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top