För den som aldrig har slipat ett trägolv förut kan det vara ett väldigt stort projekt att sätta igång med slipning av den gamla ekparketten i villan. För den som redan har någon erfarenhet av golvslipning kan det vara ett utmanande projekt. Har du en mindre yta och ett trägolv som inte är extremt dyrt eller mönstrat, kanske ett enklare brädgolv, så kan du däremot prova själv om du känner dig redo för uppgiften.
Tänk dock på att en professionell golvslipare har stor erfarenhet och har lättare för att få ett jämnare och bättre resultat, även om det kanske kostar lite mer än att göra det på egen hand.
Förberedelser
Innan du kan slipa golvet är det viktigt att du ser till att golvet är så rent som det kan bli, även i springor och glipor. Är det smuts kvar kan det bli så att det slipas ner i golvet och blir helt omöjligt att göra rent senare.
Ta även bort socklar och lister i den mån det går så att råytan blir synlig. Givetvis behöver rummet även tömmas på inventarier. En annan viktig sak att göra är att dammtäta till övriga rum så slipdammet inte sprider sig mer än nödvändigt vid golvslipning stockholm om du inte har en egen slipmaskin för golv är det också bra att boka och hyra en sådan.
Tänk på att spika ner spikhuvud och skruva ner skruvar några millimeter eftersom spikhuvuden och dylikt river sönder slippappret. Golvet ska vara så slätt och rent det går.
Utrustning
För att kunna slipa golvet är det viktigt att du har ansiktsmask så du inte andas in slipdammet även om maskinen har en dammpåse. Du behöver också flera sorters slippapper till maskinen, samt en kantslip för att komma åt längs väggar och skrymslen. Plast, tejp och städsaker är också viktigt att ha. Tänk också på att efterbehandlingen av det färdigslipade golvet kräver utrustning i form av olja, vax eller lack, penslar och liknande.
Börja grovt
Du börjar med ett grovt papper på slipmaskinen för att ta bort lack och ojämnheter i golvet. Du ska slipa tills du inte längre ser något resultat. Då byter du slippapper och börjar om igen. Detta görs i flera steg, med finare papper för varje gång. Ta hela golvet med samma pappersgrovlek innan du byter till nästa. Ju finare papper och ju fler steg du slipar ju jämnare och slätare blir golvet. Får du det inte jämnt så blir slutresultatet inte heller bra. Ett ojämnt golv håller inte lika länge eftersom ytbehandlingen då slits upp på golvets toppar. Där kommer sedan smuts och fukt in och golvet blir repigt och fläckigt snabbt igen.
Behandla golvet helst tre gånger och låt torka ordentligt innan du börjar använda rummet igen för ett hållbarare golv.
Stort lycka till med golvslipning och ytbehandling.