Tandblekning inget nytt fenomen

Om du trodde att tandblekning var ett nytt fenomen skapat av Hollywood och alla amerikanska stjärnor där så trodde du fel. Även om det kanske har blivit synligare nu för att det ser ut som att “alla” på tv gör det så har det funnits i flera tusen år. Det är omdebatterat precis hur länge det har varit en statussymbol att ha vita tänder men det går att härleda tandblekning tillbaka till så tidigt som för 4000 år sedan. Det kanske inte var lika enkelt som idag när du kan beställa hem ett kit och göra det hemma själv när du sover, men det har i alla fall funnits. Metoderna har ändrats en del dock. Det ska alla vi som någon gång har blekt tänderna vara tacksamma för.

4000 år sedan var vita tänder status

Hos romarna och Egypten för 4000 år sedan så var det status att ha vita tänder. Det har hittats instruktioner på hur man skulle bleka sina tänder på bästa sätt och hos giganter som Kleopatra så framhävdes ofta hennes vackra utseende och hennes vita tandrad. Hur olyckligt det än må vara att kvinnors utseende alltid ska kommenteras som det första attributet så är det fascinerande att vita tänder har stått sig som en statussymbol från tandblekningbutiken.se. Nu för tiden så används nästan alltid en gel med aktiva substanser i för att bleka tänder men på denna tid så tuggade folk ibland på stenar eller sköljde munnen med vinäger för att få vitare tänder. Det kan inte ha varit så skonsamt mot tänderna och gjorde i det långa loppet att folks tänder istället blev kantstötta.

Urin användes för att bleka tänder

När urin får stå ett tag så bildas ammoniak. Det kan man ibland känna doften av om urin har stått i en potta eller liknande. Detta ammoniak och dess starka doft användes faktiskt för att bleka tänder med. Romarna och Egypterna tänkte att något som har en så frän doft och även smak måste vara bra för att fräta bort avlagringar på tänderna. De gurglade alltså munnen med urin som hade fått stå och bilda ammoniak. Dagens modetrender kan i vissa fall vara smärtsamma men vi ska vara glada att vi inte behöver göra detta i alla fall. Antagligen så var det bara de allra högst uppsatta som ägnade sig åt att bleka tänderna men när det involverade att skölja munnen med urin så var det nog lika bra. Det är tur att denna metod försvann och ersattes av dagens mer moderna tekniker.

Back to Top