Att arbeta med rör och vattenledningar 

Att arbeta med rör och vattenledningar kallas offentligt för VVS-montör. I vardagligt tal benämns det dock vanligen rörläggare eller rörmokare. Hur det är att arbeta som rörmokare är något många funderar på, eftersom det har ryktet att vara tämligen välbetalt. Faktum är att rörmokare utför många olika arbetsuppgifter och yrket kan vara tämligen varierat. Huvudsakligen handlar yrket om allt som har med vatten- och avloppsledningar att göra. Detta innefattar bland annat:  

  • Rörläggning i badrum, kök eller övriga våtutrymmen, bland annat om du utför en renovering. 
  • Installation av inredning i våtrum så som badkar, toalett eller diskbänk. 
  • Installation av varmvattenberedare eller värmepump. 
  • Installation av värmesystem, exempelvis elpanna, solvärme eller element. 
  • Assistans om du har problem gällande dina rörsystem eller avlopp. 

Egenskaper hos rörmokare 

Rörmokare som rörmokarenistockholm.se behöver ha ett utvecklat sinne när det kommer till tekniska detaljer och lösningar. Du behöver därför kontakta en rörmokare om du skapar ritningar för renovering av våtutrymmen, god tid innan jobbet påbörjas. Vissa tekniska detaljer som vanliga personer inte har koll på kan nämligen en fackman hjälpa dig identifiera och ta hänsyn till i din planering. Även övriga yrkeskunniga inom andra områden kan behöva kontaktas, beroende på vad det är du ska renovera och vilka områden det berör. Förutom att vara kreativt lagd behöver rörmokare dessutom vara tekniska eftersom många kyl- och värmeanläggningar är datoriserade nu för tiden. Det krävs även att ha förmågan att kunna ta fram och skapa ritningar, då detta är en stor del av arbetet gällande nybyggen. 

Att bli rörmokare 

Det finns flera olika sätt du kan bli rörmokare. Om du vill bli en certifierad VVS-montör behöver du både gå en utbildning och praktik. Om du funderar på att utbilda dig till rörmokare är det viktigt att du är bekväm med att arbeta i obekväma arbetsställningar, har god fysik och överlag är praktiskt lagt. Ett öga för detaljer och ett sinne för noggrannhet är även bra egenskaper för att trivas i yrkesrollen. 

Utbildning 

Det kanske vanligaste tillvägagångssättet för att bli rörmokare nu för tiden är via gymnasieutbildning. Efter du gått gymnasieutbildning blir du berättigad till att inträda yrket som lärling. Om du redan gått gymnasiet finns det möjligheten att läsa till rörmokare via vuxenutbildning. Denna utbildning innefattar samma delar som gymnasieutbildningen och ger dig samma behörighet. Efter du gått utbildningen måste du gå i 2 år om lärling. Efter detta kan du ta det så kallade branschprovet för att bli en certifierad VVS-montör. Därefter får du arbeta fritt i branschen, antingen som anställd på ett företag eller som egenföretagare. Med tanke på att det råder brist på rörmokare i Sverige ser det väldigt ljust ut för de som vill ge sig på yrket, både som anställd och som egenföretagare. 

Back to Top